Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 20.04.2024, 10:30
Меню сайту
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
Головна » 2012 » Грудень » 24 » Заново відкритий Микола Лелекач
13:21
Заново відкритий Микола Лелекач

     Цьогоріч Святий Миколай завітав у Коритнянську ЗОШ І-ІІІ ступенів в образі Миколи Михайловича Лелекача, визначного історика середини ХХ століття, відомого в Україні та за її межами. Точніше, 19 грудня 2012 року в школі було урочисто відзначено 105-у річницю від дня народження нашого славного односельчанина. З цієї нагоди директор школи Тарахонич Михайло Федорович представив в актовій залі учням та педагогам шановних гостей: Заслуженого художника України, скульптора, доктора мистецтвознавства, професора, члена Спілки журналістів України, письменника, поета Беленя Михайла Олексійовича, доктора історичних наук, професора, члена Спілки письменників України Федаку Сергія Дмитровича,  кандидата історичних наук, доцента кафедри нової і новітньої історії та історіографії Олашина Миколу Васильовича,  директора Закарпатської обласної дирекції АБ Укргазбанку, депутата Ужгородської районної ради, випускника Коритнянської школи 1993 року Дворського В’ячеслава Миколайовича та активного громадського діяча  с.Коритняни Грицище Еміла Федоровича.

Урочисте зібрання відкрив директор школи Тарахонич М.Ф.

     Напередодні свята керівник шкільного історико-краєзнавчого гуртка «Пошук» Тарахонич М. Ф. разом з учнями 9-А класу Булак Іриною та  Мацко Інгрід ознайомили учнів з біографічною довідкою М.М.Лелекача, а Корпанець Максим підготував чудову стіннівку, присв’ячену вченому.

   

Про непростий життєвий шлях нашого земляка дуже цікаво розповів учасникам зібрання М.В.Олашин. Зокрема, він сказав, що Микола Михайлович Лелекач ( 1907-1975 рр.) розпочав шлях до науки через Ужгородську гімназію, п’ять років навчання на філософському факультеті Празького університету (1929- 1934); активну участь у  «Подкарпатському обществі наук» ( 1942-1943). Наукові дослідження і публікації розміщував на сторінках різноманітних часописів ще будучи студентом. Дослідження історії рідного краю так захопили Миколу Михайловича, що, зрештою, стали його життєвою долею. В 1944 році він разом з І. Гарайдою видає колосальну для історичної науки працю -  «Загальну бібліографію Подкарпаття». Працює на посаді директора обласного архіву (1945 – 1946). З лютого 1946 року Микола Михайлович – викладач кафедри історії новоствореного Ужгородського державного університету. Разом з Ігнатом А.М., Потушняком Ф.М.  наш земляк став провідним вченим – істориком із присвоєнням вченого ступеня доцент. Кандидатська дисертація «Проблеми історії Закарпаття феодально-кріпосницької епохи ХІ-ХYІІІ століть» побачила світ згодом, в 1959 році. М. Лелекач  досліджував становище селян угорського народу в період з 1514 – 1848рр., видавши ряд праць і публікацій. Знання угорської, чеської мов давало можливість вченому  вивчати історичні першоджерела.

      Микола Васильович відзначив особливу батьківську любов М.Лелекача до студентів. «Він ніколи не підвищував голос, радше покоряв любов’ю, аніж строгістю», - відмітив наш гість.  М.В.Олашин запропонував  вшанувати пам’ять видатного односельця через присвоєння Коритнянській ЗОШ І-ІІІ ступенів імені М.М.Лелекача.
                                                       
Доцент УжНУ Олашин М.В. розповідає про життєвий шлях М.Лелекача


      С.Д.Федака дав гідну оцінку науковій діяльності М.Лелекача і висловив думку про впорядкування й публікації всіх наукових праць та досліджень вченого в  одній книзі. Це зробить можливим доступ до наукової діяльності М.Лелекача широкому загалу читачів та дослідників історії рідного краю. До речі, його кандидатська дисертація так само жодного разу не була опублікована окремою книгою. Сергій Дмитрович також підтримав ідею присвоєння школі імені М.М.Лелекача.

Інформацією про вченого ділиться професор Федака С.Д.

       Присутній на святі найвизначніший скульптор Закарпаття М.О.Белень підхопив цю ідею і пообіцяв створити меморіальну дошку з написом про М.Лелекача спеціально для загальноосвітньої школи. Варто нагадати, що роботи Михайла Олексійовича прикрашають 30 музеїв Східної Європи, 7 творів розміщені в Луврі, і ще 7 стали музейними експонатами у Ватикані в особистій збірці попереднього папи Римського Іоана Павла ІІ.

      Від слова, як то кажуть,  до діла. В’ячеслав Дворський  також «відкрив  для себе» ім’я нашого земляка. Як депутат райради, В’ячеслав Миколайович сприятиме законодавчій і фінансовій  реалізації чудової ідеї, що була запропонована учасниками свята.

 Виступає депутат Ужгородської районної ради Дворський В.М.

    Треба сказати, що ініціатором урочистого відзначення 105-ї річниці від дня народження М.Лелекача був Е.Ф. Грицище, активний громадський діяч с.Коритняни. Він закликав присутніх у залі учнів «дорожити ім’ям славного земляка, дбати про добробут і процвітання Коритнян».

        Урочистості з нагоди річниці видатного історика України завершилися святковим виступом учнів школи під керівництвом вчителя музики Т.І.Іллар.

        Гості також відвідали шкільну галерею, шкільний музей «Світлицю», залишили добрі відгуки і слова у книзі побажань.

      Будемо сподіватися, що через кілька років усі чудові ідеї знайдуть своє втілення у житті! 

Мацко Інгрід знайомить учнів з біографією М.Лелекача

 

    

     

 

 

Фото на згадку

Заслужений художник України Белень М.О. в шкільній галереї

 «Світлиця» приймає гостей


Переглядів: 22390 | Додав: korytnjany
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Facebook
Коритнянський ліцей
Наші контакти
89435 Україна, Закарпатська область, Ужгородський район, с.Коритняни, вул. Духновича, 66 "г" Тел./факс (0312)730742 E-mail: koritnjanska-zos@meta.ua
Друзі сайту
Національна дитяча  ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЯКОСТІ ОСВІТИ УКРАЇНИ МОН Нова українська школа Освіта.ua МОН Закарпатська ОР Ужгородська РДА Відділ освіти Холмківської сільської ради Холмківська територіальна громада ПедПреса
Контакти уповноваж
Контакти уповноважених органів, до яких може звернутися дитина по допомогу Контакти уповноважених органів, до яких може звернутися дитина по допомогу
Робота учнів
Андрій Дурунда
КАЛЕНДАР
Календар свят України. Граматика української мови
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ОСВІТА.UA

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz