Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 19.04.2024, 19:24
Меню сайту
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
Головна » 2013 » Грудень » 25 » Пам'ять у камені
13:51
Пам'ять у камені

          У рамках комплексу заходів із краєзнавства „Наш рідний край – наша історія жива”, 20 грудня 2013 року в Коритнянській ЗОШ І-ІІІ ступенів сталася історична подія – на фасаді школи, в урочистій обстановці, було встановлено меморіальну дошку із зображенням закарпатського історика, уродженця с.Коритняни М.М.Лелекача (1907-1975). Виготовив пам’ятну вивіску Заслужений художник України, скульптор, доктор мистецтвознавства М.О.Белень. Його авторству належать і герб с.Коритняни, і пам’ятник Діви Марії біля церкви Святої Трійці с.Коритняни.



      Відкрили меморіальну дошку голова учнівського врядування школи Інгрід Мацко та родич відомого історика Юрій Лелекач.



      Із вступним словом до присутніх на святі поважних гостей, педагогів, працівників та учнів школи звернувся директор М.Ф.Тарахонич, який наголосив на історичній значимості події.


Зліва направо: Боднар С.С., Лукіта В.Ф., Белень М.О., Пересоляк І.І., Грицище Е.Ф., Лелекач Ю.М., Дворський В.М., Сабадош Ю.О.


      Ініціатором цієї події, одним із її  сподвижників був активний громадський діяч нашого села Е.Ф.Грицище. Він закликав не зупинятися на досягнутому й продовжити пошукову роботу із вивчення наукової діяльності М.Лелекача.



     Схвальний відгук про подію присутніх вчули і від інших гостей свята. Зокрема В.М. Дворський, екс-випускник школи, директор Закарпатської філії Укргазбанку, депутат Ужгородської райради, радо відмітив, що Коритняни мають ким гордитися.



    Інший гість, В.Ф.Лукіта – начальник Закарпатського лінійного виробництва управління магістральних газопроводів, депутат Ужгородської райради, щиро привітав педагогів та учнів школи із важливою подією. Особливо відзначив про важливий особистий внесок у цю справу директора Коритнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів М.Ф.Тарахонича.

         Теплі слова привітань вчули присутні і від ще одного колишнього учня Коритнянської школи, а зараз – Начальника обласного бюро судово-медичної експертизи, депутата Ужгородської райради Боднаря С.С. Степан Степанович відмітив, наскільки важливим є для кожної людини знати історію рідного краю, і зокрема свого рідного села, яке було місцем народження визначних людей.

         Наступний гість, Сабадош  Ю.О., адвокат, один із спонсорів проекту, відзначив, що в душі він – історик, який знає і шанує історичну спадщину рідного краю, тому з радістю взяв участь у встановленні меморіальної дошки М.Лелекачу.



       Що ж, зроблено вже другий важливий крок у пошануванні нашого земляка. Перший крок було зроблено ще в минулому році, коли 19 грудня було проведено в нашій школі науково-практичну конференцію за участю кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України Олашина М.В., та доктора історичних наук, професор кафедри історії України Федаки С.Д. Тоді ж і було прийнято рішення про встановлення меморіальної дошки. На конференції також був присутній і автор більше шести десятків меморіальних дошок, Заслужений художник України, скульптор Белень М.О.

                                     

                                                                              

         Рівно рік тривала робота скульптора. Звичайно, без нього нічого б не відбулося. 20 грудня автор проекту, також звернувся до присутніх на відкритті меморіальної дошки. Він роз’яснив свій авторський задум і дуже просив зберегти його роботу від пошкодження. 

                                       

                                        



Переглядів: 2112 | Додав: korytnjany
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Facebook
Коритнянський ліцей
Наші контакти
89435 Україна, Закарпатська область, Ужгородський район, с.Коритняни, вул. Духновича, 66 "г" Тел./факс (0312)730742 E-mail: koritnjanska-zos@meta.ua
Друзі сайту
Національна дитяча  ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЯКОСТІ ОСВІТИ УКРАЇНИ МОН Нова українська школа Освіта.ua МОН Закарпатська ОР Ужгородська РДА Відділ освіти Холмківської сільської ради Холмківська територіальна громада ПедПреса
Контакти уповноваж
Контакти уповноважених органів, до яких може звернутися дитина по допомогу Контакти уповноважених органів, до яких може звернутися дитина по допомогу
Робота учнів
Андрій Дурунда
КАЛЕНДАР
Календар свят України. Граматика української мови
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
ОСВІТА.UA

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz